SIMPA - OBIECTIVE
SIMPA - OBIECTIVE

 

Scopul major al acestei propuneri este crearea in cadrul Universitati Tehnice de Constructii Bucuresti a unui nucleu de competenta stiintifica si tehnologica multidisciplinara de inalt nivel, coordonata de un specialist cu peste 10 de experienta in strainatate. Proiectul urmareste realizarea a trei obiective principale si a unor obiective specifice.

Primul obiectiv principal este acela de a implementa instrumente si metodologii utilizate la nivel european care sa faciliteze integrarea modelului geologic 3D al mediilor sedimentare in modelarea hidrogeologica a proceselor de scurgere si transportul contaminantilor miscibili.

Aceste unelte trebuie sa permita reprezentarea in trei dimensiuni a eterogenitatii straturilor sedimentare si a distributiei lor spatiale. Astfel, va fi mai bine definit modul in care conectivitatea dintre diferite corpuri sedimentare este introdusa in modelele hidrogeologice.

 

Pentru aceasta este esential: (1) sa se detina date suficiente care sa permita acumularea unor cunostiinte geologice detaliate despre mediul sedimentar, (2) sa se integreze procesele geologice ce controleaza formatiunile geologice, (3) sa se extrapoleze, tinandu-se cont de punctele mentionate mai sus si de aplicatiile posibile ale diferitelor metodologii precum modele deterministe si geostatistice, cat si caracteristicile hidraulice si petrografice ale intregului volum de sedimente, si (4) intreaga cantitate de informatie sa fie implementata in modele de curgere si transport pentru a determina locatia si calitatea resurselor hidraulice garantand in acelasi timp un management adecvat.

 

Al doilea obiectiv principal al acestei propuneri consta asadar in integrarea standardelor geologice de distributie spatiala ca si parametri hidraulici in procesul de modelare hidrogeologica. Aceasta procedura este impetuos necesara pentru a se putea, in mod corect, caracteriza, intelege si administra acviferele in medii sedimentare.

Al treilea obiectiv principal al acestei propuneri consta in aplicarea de tehnici si tehnologii in care standardele de distributie spatiale ale diferitilor parametrici hidraulici, in cadrul unui mediu sedimentar 3D, sunt integrate in metodologiile obisnuite de modelare hidrogeologica. Astfel, relatia dintre aceste valori determinate si valorile reale (care sunt cele care definesc dinamica acviferului si ceea ce este si mai important pentru resursele de apa, guverneaza in mod global comportamentul acestora) pot fi explicate. Aceasta cunoastere este critica atit pentru o caracterizare corecta a acviferului, cat si pentru determinarea metodologiilor de modelare mai adecvate pentru solutionarea acestei probleme.

Obiectivele specifice se clasifica in functie de etapele diferite de dezvoltare si aplicare ale proiectului. Fiecare dintre obiectivele specifice implica anumite elemente cheie.

Obiectivul 1. consta in dezvoltarea si aplicarea tehnicilor de caracterizare geologica 3D pentru mediile sedimentare. Acest obiectiv implica (1) caracterizare geologica si sedimentologica, si (2) analiza proprietatilor petrografice ale subsolului.

Obiectivul 2. consta in implementarea tehnicilor de parametrizare hidraulica din modelul geologic 3D in medii sedimentare. Acest obiectiv implica: (1) baze de date spatiale aplicate pentru geologie si hidrogeologie, (2) parametrizarea proprietatilor petrografice si alte concepte geologice (exemplu: straturile), (3) aplicarea tehnicilor geostatistice pentru definirea 3D a proprietatilor sedimentelor si, (4) definirea si tipul limitelor/conectivitatii dintre sedimente.

Obiectivul 3. consta in generarea modelelor 3D hidrogeologice. Acest obiectiv implica: (1) determinarea celor mai adecvate metodologii pentru modelarea hidrogeologica, (2) discretizarea domeniului (spatiu/timp) si, (3) calibrarea parametrilor hidrogeologici/comparatie intre modele/ incertitudini ale modelelor.

Obiectivul 4. consta in aplicarea tehnicilor si modelelor pentru sistemul acvifer Moesic. Acest obiectiv implica: (1) caracterizare geologica 3D – aplicarea metodologiilor mentionate, (2) parametrizare 3D a Sistemului acvifer moesic (stratele Fratesti, Mostistea si Colentina), (3) managementul bazei de date hidrogeologice (teste si parametri hidraulici, date de nivel, date hidrochimice, etc.), (4) definirea hidraulica/parametrizarea faciesurilor si alte concepte geologice si, (5) interactiunea dintre lucrarile din subteran si hidrogeologie.

Obiectivul 5. consta in analiza aspectelor din punct de vedere al managementului resurselor hidraulice si al interactiunii cu lucrarile de infrastructura. Acest obiectiv implica: (1) studierea relatiei dintre apa subterana si principalii factori de contaminare, (2) analiza interactiunii apelor subterane si principalele lucrari de constructii; (3) dezvoltarea protocolurilor pentru scenarii de interogari hidrogeologice geospatiale.

Obiectivul 6. consta in generalizarea si adaptarea unui model cadru hidrogeologic 3D pentru mediile sedimentare urbane si propunerea unei extinderi a schemei GeoSciML Fig. 1. Acest obiectiv implica: (1) propunerea unei scheme UML pentru un model cadru 3D pentru ape subterane pentru mediile sedimentare aluvionare si, (2) dezvoltarea si adaptarea la conditiile locale a unei extinderi a schemei GeoSciML ca standard de transfer geospatial al datelor pentru un model cadru 3D pentru ape subterane in mediile sedimentare aluvionare.

Fiecare dintre obiectivele enuntate anterior urmaresc implicit cresterea capacitatii de cercetare prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare – dezvoltare, atragerea de tineri, atragerea specialistilor de inalta calificare pentru institutii de cercetare sau pentru firme ce au ca obiect de activitate cercetarea, cresterea pe plan informational a universitatii, stimularea transferului tehnologic bazat pe cooperarea dintre universitate si intreprinderi, dezvoltarea de poli de excelenta. Rezultatele cele mai evidente urmarite prin implementarea proiectului vor fi: modernizarea si dezvoltarea capacitatii si infrastructurii de cercetare – dezvoltare – inovare, cresterea calitatii si diversificarea ofertei de servicii inovative şi stimularea cererii de inovare din partea sectorului productiv, crearea unor rezultate aplicabile direct in economie.

 
 
martie 2019
lmmjvsd
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 

Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti - Facultatea de Hidrotehnica - Centrul de Cercetare Ingineria Apelor Subterane gazduiesc joi 3 noiembrie 2011 incepand cu orele 11:30 Conferinta AHR : "Apa, Esenta Vietii!" - Amfiteatrul Radu Priscu.

Mai multe detalii gasiti in materialele urmatoare: